Ønsker du den maksimale smag af din kaffe - er her et par råd, du kan følge

 

 

1. Brug en kaffekværn - og kværn bønnerne lige før, du laver kaffen. Der er flere modeller af kaffekværne. Brug en kværn, der sikrer ,at den granulerede kaffe har samme "korn"- størrelse. Derved opnår du maksimal udnyttelse af kaffen. Den bedste kværn er bygget med keramiske og koniske kværne der kan indstilles i kornstørrelse. Sådan en fætter kan fås fra omkring 500 kr. og op. Ring gerne til mig for vejledning.  

 

2. Vælg den rigtige bønne - til den kaffe, du vil ha. Læs om kaffebønnen - og sørg for at bønnen er af god kvalitet. 

 

3. Brug en friskristet kaffebønne, dvs. en der er ristet inden for desidste 2 uger og op til 3 måneder. En ristet kaffebønne udvikler sig meget de første 14 - 21 dage - hvor den når sin peak. De fleste bønner, du kan købe, er væsentligt ældre, og efter min mening langt over datoen - altså for gamle. De har mistet den væsentlige del af aromaen.   

 

4. Kaffe metode: Der er mange metoder til at riste kaffe, Metoden er ikke så vigtig, som måden den håndteres på. Uanset om du bruger Filter, Stempel, Fuldautomatisk eller Manuel Espressomaskine er det vigtigste, at vandet har den rette temperatur mellem 93 og 95 grader, og at kaffen først infuceres, inden vandet render igennem.

Infusering er den magiske vidunderlige proces, der både for syn og duft opstår, når den første vandmængde gennemvæder kaffen uden at rende igennem helt. Der vil opstå en tyk brun fed skum. Denne skum skal forblive i ca. 20-30 sekunder, før resten af vandet langsomt tilføres.

 

I en Stempel kande fyldes vandet i kanden - og man lader den herefter stå i 3-5 minutter, før stemplet trykkes ned. I en filterkaffe med kaffemaskine er det sværere at styre processen selv, men de bedste maskiner gør det automatisk. Jeg selv bruger kogekedel og hælder manuelt vandet over kaffen i filteret. På Espressomaskiner sker infuceringen autoimatisk ved tryk. Det er dét, der skaber den vidunderlige tykke brune CREMA.  

 

 

6. Opbevar dine bønner ordenligt i lukket og lufttæt kaffepose. Gerne køligt. Sørg for at din kaffepose kan lukkes helt med en eller anden lukkemekanisme - og at den kan ventileres (ventil pose). Vi leverer kun kaffe poser med ventiler og med lukkemekanismer. 

 

Hvorfor er lufttæt opbevaring så vigtig. Kaffebønnen indeholder en del fedt - nødde fedt. Dette fedt bliver harsk med tiden, når den er i kontakt med ILT.

Processen sker meget hurtigt. Når kaffebønnen er nyristet ristet, bliver fedstofferne udskilt, og bønnen er nu fyldt med CO2 .

Når den så pakkes i poser, vil CO2'en presse ilten ud gennem ventilen - og posen bliver nu "forseglet", og kaffen kan holde sig længe. Den er CO2 konserveret. Når du tager hul på posen, så skal du sikre dig at lukke den igen ved at presse luften (iltholdig) ud af posen - og så lukke den lufttæt. Så får du den gode oplevelse af din kaffe - længe. 

 

GODT RÅD. Lad være med omhælde kaffen i en dåse beholder. Det er den hurtigste måde at fjerne smagen. 

Kan jeg gøre min kaffe bedre ? Ikke et spørgsmål mange stiller sig - kan man konstatere når man ser hvad der sælges af maskiner og kaffebønner. Bedre smag kan opnås uden at det koster ret meget mere. LÆS HVORDAN