1. Brug en kaffekværn - og kværn bønnerne lige før, du laver kaffen.
Der er flere modeller af kaffekværne på markedet.
En kværn, skal sikre, at den granulerede kaffe har samme "korn"- størrelse. Derved opnår du maksimal udnyttelse af kaffen. Den bedste kværn er bygget med keramiske og koniske kværne der kan indstilles i kornstørrelse. Sådan en fætter kan fås fra omkring 500 kr. og op. Bare som eksempel har Wilfa en god og bedst-i-test-2017 kvalitet. Prisen er 5-600 kr.
2. Vælg den rigtige bønne - til den kaffe, du brygger. Læs om kaffebønnen du har købt - og sørg for at bønnen er af god kvalitet. Det er den hos hos os, og du kan læse under vare-beskrivelsen, hvad der passer til din bryggemetode.
3. Brug en friskristet kaffebønne, dvs. en der er ristet inden for de sidste 2 uger og op til 3 måneder. En ristet kaffebønne udvikler sig meget de første 14 - 21 dage - hvor den når sin peak. De fleste bønner, du kan købe, er væsentligt ældre, og efter min mening langt over datoen - altså for gamle. De har mistet den væsentlige del af aromaen og de fantastiske smagsnuancer.
4. Kaffe metode: Der er mange metoder til at riste kaffe, Metoden er ikke så vigtig, som måden den håndteres på. Uanset om du bruger Filter, Stempel, Fuldautomatisk eller Manuel Espressomaskine er det vigtigste, at vandet har den rette temperatur mellem 93 og 95 grader, og at kaffen først infuceres, inden vandet render igennem.
Infusering er den magiske vidunderlige proces, der både for syn og duft opstår, når den første vandmængde gennemvæder kaffen uden at rende igennem helt. Der vil opstå en tyk brun fed skum. Denne skum skal forblive i ca. 20-30 sekunder, før resten af vandet langsomt tilføres.
I en Stempel kande fyldes vandet i kanden - og man lader den herefter stå i 3-5 minutter, før stemplet trykkes ned. I en filterkaffe med kaffemaskine er det sværere at styre processen selv, men de bedste maskiner gør det automatisk. Jeg selv bruger kogekedel og hælder manuelt ( og langsomt med kontinuerlig tilførsel af vand) vandet over kaffen i filteret. På Espressomaskiner sker infuceringen ofte automatisk ved tryk. Det er dét, der skaber den vidunderlige tykke brune CREMA.
6. Opbevar dine bønner ordenligt i lukket og lufttæt kaffepose. Gerne køligt. Sørg for at din kaffepose kan lukkes helt med en eller anden lukkemekanisme - og at den kan ventileres (ventil pose). Vi leverer kun kaffe poser med ventiler og med lukkemekanismer.
Hvorfor er lufttæt opbevaring så vigtig: Kaffebønnen indeholder en del fedt. Dette fedt bliver harsk med tiden når den er i kontakt med ILT, og det smager man tydeligt. Samtidig nedbrydes aromastofferne så kaffen bliver fad og smagsløs. (det jeg kalder tysk kaffe) Processen sker meget hurtigt. hvis kaffen står ulukket i bare et par dage så kan man smage det.
Når kaffebønne ristes bliver fedstofferne langsomt udskilt samtidig med at det naturlige indhold af vand bliver (kogt væk). Kaffe bønnen er naturligt fyldt med CO2 som bliver udskilt i løbet af den første tid. Når den så pakkes i poser, vil CO2'en presse ilten ud gennem ventilen - og posen bliver nu automatisk (naturlig proces) "forseglet", og kaffen kan holde sig længe. Den er CO2 konserveret uden ilt er tilstede.
Når du tager hul på posen, så skal du sikre dig at lukke den igen ved at presse luften (iltholdig) ud af posen - og så lukke den lufttæt. Så får du den gode oplevelse af din kaffe - længe.
GODT RÅD. Lad være med omhælde kaffebønnerne eller den formalede kaffe i en dåse/beholder. Det er den hurtigste måde at fjerne smagen.