Denne webshop er ikke aktiv.

Ønsker du den maksimale smag af din kaffe - er her et par råd, du kan følge

1. Brug en kaffekværn - og kværn bønnerne lige før, du laver kaffen.

Der er flere modeller af kaffekværne på markedet. 

En kværn, skal sikre, at den granulerede kaffe har samme "korn"- størrelse. Derved opnår du maksimal udnyttelse af kaffen. Den bedste kværn er bygget med keramiske og koniske kværne der kan indstilles i kornstørrelse. Sådan en fætter kan fås fra omkring 500 kr. og op. Bare som eksempel har Wilfa en god og bedst-i-test-2017 kvalitet. Prisen er 5-600 kr. 

2. Vælg den rigtige bønne - til den kaffe, du brygger. Læs om kaffebønnen du har købt - og sørg for at bønnen er af god kvalitet. Det er den hos hos os, og du kan læse under vare-beskrivelsen, hvad der passer til din bryggemetode.  

3. Brug en friskristet kaffebønne, dvs. én der er ristet indenfor de sidste 2 uger og op til 3 måneder. En ristet kaffebønne udvikler sig meget de første 14 - 21 dage - hvor den når sin peak. De fleste bønner du kan købe, er væsentligt ældre, og efter min mening langt over datoen - altså for gamle. De har mistet den væsentlige del af aromaen kaffens fantastiske smagsnuancer.    

4. Kaffe metode: Der er mange metoder til at brygge kaffe. Metoden er ikke så vigtig, men det er måden den håndteres på. Uanset om du bruger filter, stempel, fuldautomatisk eller manuel espressomaskine er det vigtigste, at vandet har den rette temperatur mellem 93 og 95 grader, og at kaffen først infuceres, inden vandet render igennem.

Infusering er den magiske og vidunderlige proces, der både for syn og duft opstår, når den første vandmængde gennemvæder kaffen uden at rende igennem helt. Der vil opstå en tyk brun fed skum. Denne skum skal forblive i ca. 20-30 sekunder, før resten af vandet langsomt tilføres.

I en Stempel kande fyldes vandet i kanden - og man lader den herefter stå i 3-5 minutter, før stemplet trykkes ned. I en filterkaffe med kaffemaskine er det sværere at styre processen selv, men de bedste maskiner gør det automatisk. Jeg selv bruger kogekedel og hælder manuelt (og langsomt med kontinuerlig tilførsel af vand) vandet over kaffen i filteret. På Espressomaskiner sker infuceringen ofte automatisk ved styring af trykket vandet presses ned i filteret. Det er dét, der skaber den vidunderlige tykke brune CREMA ved brygning gennem espressomaskine.  

6. Opbevar dine bønner ordenligt i lukket og lufttæt kaffepose. Gerne køligt. Sørg for at din kaffepose kan lukkes helt med en eller anden lukkemekanisme - og at den kan ventileres (ventil pose). Vi leverer kun kaffe poser med ventiler og med lukkemekanismer. 

Hvorfor er lufttæt opbevaring så vigtig: Kaffebønnen indeholder en del fedt. Dette fedt bliver harsk med tiden når den er i kontakt med ILT, og det smager man tydeligt. Samtidig nedbrydes aromastofferne så kaffen, ved udsættelse for ilt, bliver fad og smagsløs. (det jeg kalder tysk kaffe) Processen sker meget hurtigt. Hvis kaffen står en u-lukket dåse eller pose i bare et par dage, så kan man tydelig smage det.

Når en kaffebønne ristes, bliver fedstofferne langsomt udskilt samtidig med, at det naturlige indhold af vand bliver kogt væk. Kaffebønnen er naturligt fyldt med CO2, som bliver udskilt i løbet af den første tid. Når den så pakkes i poser, vil CO2'en presse ilten ud gennem ventilen efterhånden som CO2'en udskilles - og posen bliver nu automatisk "forseglet", og kaffen kan holde sig længe. Den er såkaldt CO2 konserveret uden ilt er tilstede.

Når du tager hul på posen, så skal du sikre dig, at lukke den igen ved at presse luften ud af posen - og så lukke den lufttæt. Så får du den gode oplevelse af din kaffe - hver gang og længe. 

GODT RÅD. Lad være med omhælde kaffebønnerne eller den formalede kaffe i en dåse/beholder. Det er den hurtigste måde at fjerne smagen på. 

Kaffesorter og færdig ristede bønner

Single Estates, der er betegnelsen for bønner, som kommer fra den samme farm, kan sagtens ristes til fantastiske smagsoplevelser. Der er stor variation i smag fra farm til farm.  


"Blends" er resultatet af risteriets arbejde med smagen. Fordelen ved at "blende" er, at man lettere kan smagsdesigne sin kaffe. F.eks. hvis man ønsker at lægge en nøddeagtig smagsnuance sammen med f.eks. en frugtig smagende kaffe. Populært sagt, får man ved blends det bedste fra begge. Ristningen sker, før man "blender". Den rette smag finder man naturligvis ved at prøvesmage sig frem. Det er dét, jeg synes er sjovt - nemlig at finde den optimale blanding til situationen. Prøvesmagning af de ristede kaffe kaldes Cupping og gennemføres af Risteriet for at sikre kvaliteten er rigtig.